Avocatul Monicăi Ridzi: Ministrul Justiției să iasă din biroul luxos și să vadă cum stau deținuții

Avocatul Monicăi Ridzi: Ministrul Justiției să iasă din biroul luxos și să vadă cum stau deținuții
Publicat: 01/03/2015, 19:57
Actualizat: 27/07/2015, 16:19

După ce a vizitat-o mai bine de două ore pe Monica Iacob Ridzi, la secția exterioară din Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla, avocatul Alexandru Chiciu a spus că sistemul penitenciar este „la pământ”, condițiile nu sunt potrivite pentru deținuți, cu atât mai mult pentru un deținut bolnav, cum este clienta sa, iar ministrul Justiției trebuie să găsească o soluție.

„Se simte rău (n.r. – Monica Iacob Ridzi), nu este absolut niciun fel de exagerare, este o situație dificilă, este zguduitor și pentru mine ca avocat, dincolo de faptul că sunt avocat, sunt și prieten de familie, este un apel zguduitor pe care îl fac, îl rog pe ministrul Justiției să părăsească biroul luxos în care se află și să vadă cum stau deținuții, cum stau cei care au grijă de deținuți, pentru că nu este doar o problemă a deținuților, este și a celor care au grijă de deținuți. Sistemul penitenciar este la pământ, oamenii de aici fac tot ce pot să facă în limita legii, de a asigura, nu Monicăi Iacob Ridzi, ci celor din penitenciarele românești, să le asigure condiții decente. Dar oamenii sunt legați de fonduri, de imposibilități legale și de niște ordine aberante. Dacă domnul ministru poate să își facă timp să analizeze ordinele care reglementează situația penitenciarelor, cred că multă lume i-ar fi recunoscătoare. Însă cred că domnia sa ar trebui să părăsească acel birou și să vină mai des în penitenciare să vorbească cu cei care asigură paza și protecția aici”, a afirmat avocatul.

El a mai spus că Monica Iacob Ridzi este într-o situație deplorabilă și „abia se ține pe picioare”, aflându-se la infirmeria penitenciarului, unde stă în cameră cu o altă femeie, condamnată pentru omor.

„Monica Iacob Ridzi este într-o situație deplorabilă, este un om cu 13 boli, care abia se ține pe picioare. Este la infirmerie, nu există nici un fel de favor pe care acest om să îl primească. Dimpotrivă, starea ei ar impune mult mai multe elemente particulare față de starea de sănătate. Nu este tratată favorizat, este tratată la fel ca orice alt deținut. Primul pas pe care îl vom face va fi o cerere de transfer într-un spital penitenciar, dar vom apela la toate mijloacele legale pe care le avem. Toate cererile pe care le avem de făcut le vom face în perioada următoare, vom duce acest război până la capăt”, a mai afirmat avocatul, adăugând că de când se află în perioada de carantină clienta sa a fost vizitată și de cei doi copii, pe care i-a văzut „din spatele unui geam”.

Tiberiu Iacob Ridzi, care l-a însoțit pe avocat la penitenciar, spunea că starea de sănătate a soției sale s-a agravat și că acesteia nu îi poate fi administrat în penitenciar tratamentul de care are nevoie.

Monica Iacob Ridzi a fost condamnată definitiv, în 16 februarie, de instanța supremă, la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu privind manifestările organizate în 2009 de Ziua Tineretului. Fostul ministru s-a predat la Poliția Județeană Cluj, fiind încarcerată la secția exterioară din Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla, unde va sta în perioada de carantină.

În același dosar, fosta consilieră a Monicăi Iacob Ridzi, Ioana Vârsta, a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare, tot pentru abuz în serviciu, iar George Răzvan Nica Udangiu, asociat și administrator la SC Artisan Consulting SRL și SC Compania de Publicitate Mark SRL, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare și doi ani interzicerea unor drepturi. De asemenea, Paul Diaconu, fost director al Direcției Generale Economice și Resurse Umane din Ministerul Tineretului și Sportului, în perioada martie-septembrie 2009, a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, după ce judecătorii au constatat că acesta și-a plătit partea de prejudiciu. La fondul dosarului, Diaconu primise o pedeapsă de doi ani și șase luni de închisoare cu executare.

Pedepse cu suspendare au primit și alți șase foști angajați ai Ministerului, aceștia rămânând cu condamnările dispuse la judecarea în fond a cauzei.

Potrivit DNA, în perioada 17 martie – 22 mai 2009, Monica Iacob-Ridzi , în calitate de ordonator principal de credite, ar fi hotărât ca, sub pretextul realizării unor manifestări de amploare la nivel național dedicate Zilei Naționale a Tineretului și externalizării serviciilor de organizare aferente, să atribuie ilegal unor firme private contracte de prestări servicii având acest obiect.

În acest scop a fost alocată firmelor Artisan Consulting SRL și Compania de Publicitate Mark SRL suma de aproximativ 3.120.000 lei, o valoare mult mai mare decât cea solicitată și aprobată prin buget pentru acest eveniment. Fostul ministru al Tineretului și Sportului a hotărât, de asemenea, în mod unilateral, ca evenimentele să fie organizate în locuri din București, Costinești și 39 reședințe de județ, în care cunoștea că structurile proprii ale ministerului ori alte entități publice sau private vor desfășura manifestări de acest gen, potrivit procurorilor.

De asemenea, procurorii o acuză pe Ridzi că, ulterior declanșării cercetărilor, în 13 iulie 2009, cu ajutorul lui Marius Mihail Mărcuță, ar fi intervenit să fie șterse din calculatoarele MTS aparținând unora dintre coinculpați date informatice și fișiere relevante cu privire la organizarea Zilei Tineretului, atât din agendele de poștă electronică, cât și din memoria calculatoarelor, pentru a împiedica aflarea adevărului.

La data trimiterii dosarului în judecată, Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului s-a constituit parte civilă cu suma de 2.736.933,28 lei (640.000 de euro), precizând că își rezervă dreptul de a o modifica în funcție de prejudiciul final stabilit pe baza întregului material probator.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Retragere bani cash la ATM. Schimbare în premieră pentru cine scoate numerar de pe card
Ce se întâmplă cu concediile începând din 2025. Legea care clarifică toate situațiile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal